Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookie. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację tego stanu rzeczy. [Zamknij]
koszyk jest pusty

Smaczne przepisy

 

 

 

 

Skrzydełka z grilla:

 

SKŁADNIKI:
skrzydełka - 1kg

przyprawa gyros

przyprawa do grilla z czosnkiem i ziołami

kurkuma - 1 szczypta

czosnek – 2 ząbki

ketchup – 1 łyżka

olej – 3 łyżki

papryka ostra

pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka opłukać i obciąć brzegi. Przyprawy wymieszać. Dodać ketchup, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i polać skrzydełka.

Odstawić na noc szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu.

Grillujemy około 30 minut.

 

Smacznego!!!

 

 

 

  

 

Skrzydełka z grilla

 

 SKŁADNIKI:

skrzydełka drobiowe - 12 sztuk
mały koncentrat - 1 słoik
pieprz - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
natka z pietruszki - 1 pęczek
natka z selera - 1 pęczek
przyprawa do grilla - 1 opakowanie
olej - 125 ml
natka magii - 1 pęczek

 

PRZYGOTOWANIE:

Natki drobno pokroić. Wymieszać wszystkie produkty i dodać skrzydełka dokładnie wymieszać.

Pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu .

Grillujemy tak długo aż skrzydełka będą miękkie.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

 

Szaszłyki wieprzowe

 

SKŁADNIKI:
łopatka wieprzowa - 1,2 kg

boczek parzony – 0,5 kg

cebula - 0,5 kg

oliwa z oliwek - 0,5 szklanki

przyprawa do szaszłyków - 1 saszetka

czerwona słodka papryka – 1 saszetka

czosnek - 4 ząbki

majeranek - do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę myjemy, usuwamy z niej tłuste kawałki, a następnie kroimy w dość grubą 
kostkę.

Boczek kroimy w średniej grubości plasterki. To wszystko wrzucamy do miski i wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy przyprawę do szaszłyków wraz z papryką. Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ząbki czosnku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu, cebulę kroimy w średniej grubości plastry i nadziewamy na przemian na patyczki: cebulkę, łopatkę, boczek, łopatkę, cebulkę itd.

Grillujemy około 30 minut.

Smacznego!!! 

 

 

 

Soczysty boczek z grilla

 

SKŁADNIKI:

surowy boczek - 800g

słodka papryka - 1 szczypta

gorczyca - 1 szczypta

kolendra -1 szczypta

majeranek - 1 szczypta

rozmaryn - 1 szczypta

pieprz czarny - 1 szczypta

gałka muszkatołowa - 1 szczypta

cukier - 1 szczypta

sól – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Boczek pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.

Plastry boczku delikatnie rozbić, posilić i posypać mieszanką przypraw.

Przyprawiony boczek odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Smażymy boczek na średnio rozgrzanym grillu z obydwu stron.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

Szybki szaszłyk

 

SKŁADNIKI:
kiełbasa, cebula, papryka, pomidor, ogórek zielony, przyprawy - ilość produktów według uznania



PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy w talarki. Obranego ogórka, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Cebulę kroimy na cztery części i oddzielamy piórka. Nabijamy na patyczki według uznania.

Grillujemy do miękkości warzyw.

Używając naszych podpałek mają Państwo pewność, że potrawy zawsze będą doskonale zgrillowane. 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

Grillowana karkówka z papryką

 

SKŁADNIKI:

Papryka czerwona, cebula, karkówka – ilość produktów według uznania

Marynata: olej, sól, pieprz, zioła.

 

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić i delikatnie rozbić jak kotlet.

Marynata: olej wymieszać z pieprzem, solą i ziołami (według uznania, np. oregano lub zioła prowansalskie). Paprykę i cebulę pokroić w kostkę lub paski. Karkówkę pozostawić w marynacie na minimum parę godzin.

Następnie każdy kawałek ułożyć osobno na podziurkowanej folii. Posypać papryką i cebulą i zawinąć.

Produkty są gotowe do grillowania.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

Nadziewane ziemniaczki:

 

SKŁADNIKI:

młode ziemniaczki, boczek, zielona pietruszka, cebula, przyprawy – ilość produktów według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaczki obrać ze skórki, przekroić na pół. Boczek  i cebulę pokroić w plasterki. Natkę pietruszki delikatnie posiekać. Następnie do przekrojonych ziemniaczków wkładamy cebulę, pietruszkę i przyprawy. Łączymy nadziane połowy w całość. Ziemniaka zawijamy plasterkiem boczku, kolejno zrobione ziemniaczki zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na grill.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

Karkówka z jogurtem

 

SKŁADNIKI:

Karkówka – ilość według uznania

ostra papryka - 2 łyżeczki

słodka papryka - 2 łyżeczki

jogurt naturalny - 1 kubeczek,

bazylia (najlepiej świeża) - 1 pęczek

czosnek - 3 ząbki

sól i pieprz - ilość według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę kroimy na plastry, solimy i odkładamy.

Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy po 2 łyżeczki każdej papryki i pieprz do smaku. Wyciskamy do środka ząbki czosnku, następnie na jak najmniejsze kawałeczki drzemy bazylię i również wrzucamy do jogurtu. Wszystko razem mieszamy.

Karkówkę układamy w naczyniu i dokładnie polewamy gotowym jogurtem, tak by obtoczył całe mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po minimum 3 godzinach można wrzucać na ruszt.

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

Grillowana cebula

 

SKŁADNIKI:
cebula - 4 duże
miód - ¼ szklanki

czosnek - 2 ząbki
ser pleśniowy - 10 dag

Zielona pietruszka - 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy na połówki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z miodem. Przygotowanym sosem polewamy połówki cebul tak, by marynata dostała się między warstwy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Serek pleśniowy rozdrabniamy widelcem, mieszamy z posiekaną zieloną pietruszką.
Cebule pieczemy na grillu, kiedy żar nie będzie zbyt duży, najlepiej już po upieczeniu mięs.
Kładziemy przekrojoną płaszczyzną na dół.
Pieczemy około 10 minut, po czym zdejmujemy je na chwilę i nakładamy na płaską powierzchnię ser z zieleniną
  i grillujemy jeszcze przez kilka minut.

 

Smacznego!!!



 

 

 

 

Kukurydza z grilla

 

SKŁADNIKI:
kolby kukurydzy - 2-3 sztuki

sól - 3 szczypta

oliwa lub masło – 0,5 szklanki

PRZYGOTOWANIE:
Obrać i podzielić kolby na 3-4 kawałki.

Na talerzyk wylać trochę oliwy lub stopione masło, następnie zamoczyć kukurydzę z każdej strony i posypać odrobiną soli. Zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszt.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

Polędwiczki w maśle

 

SKŁADNIKI:

polędwiczki cielęce – 1 kg

masło osełkowe - 0,5 kg

sól, pieprz, oregano, Vegeta – ilość przypraw według uznania

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w paski, umyć i osuszyć.

Do przygotowania marynaty należy rozpuścić masełko na patelni. Zalać nim mięso i posypać przyprawami wedle uznania. Całość wymieszać, tak aby każdy kawałek polędwiczki był w marynacie. Zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki do momentu, aż masełko zrobi się lekko ścięte.

Grillujemy około 30 minut.

 

Smacznego!!!